Lämpöpumput

ILMALÄMPÖPUMPUT, jotka hyödyntävät ulkoilmassa olevaa lämpöä jakautuvat markkinoilla ilmalämpöpumppuihin (lämmönlähteenä ulkoyksikköä ympäröivä ilma ja lämpö jaetaan siten, että sisäyksikkö kierrättää sisäilmaa ja lämmittää sitä) ja ilma- vesilämpöpumppuihin (lämmönlähteenä ulkoyksikköä ympäröivä ilma ja lämmitys yhdistetään vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään). Huomioitavaa on, että molemmat lämmitystavat tarvitsevat Suomen olosuhteissa lisälämmitystä, joten soveltuvat vain paikkoihin, joissa toisena lämmitysmuotona on esim. öljylämmitys tai puulämmitys. Ilmalämpöpumput soveltuvat parhaiten sähkölämmityksen rinnalle.

POISTOILMALÄMPÖPUMPUT hyödyntävät talosta poistettavaan ilmaan sitoutunutta lämpöä ja siirtävät sen vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Laitteet yleensä sisältävät myös ilmanvaihtokoneen ja vesivaraajan. Samoin kuin edellisissä myös poistoilmalämpöpumput tarvitsevat jonkin toisen energiamuodon rinnalle kuten öljylämmityksen, puulämmityksen tai sähkövastuksen.

MAALÄMPÖPUMPUT hyödyntävät maaperään/kallioon vuosien aikana sitoutunutta aurinkoenergiaa. Maalämpöpumppu yhdistetään vesikiertoiseen järjestelmään. Jos maalämpöpumppu mitoitetaan täystehomitoituksella se voi olla kodin ainoa lämmönlähde. Jos tehdään ns. osatehomitoitus voidaan se kytkeä esim. öljylämmityksen tai puulämmityksen rinnalle ns. hybridijärjestelmäksi, näin voidaan säästää investointikustannuksissa ja taata aina riittävä lämmitys ja käyttövesi. Usein maalämpöpumppu mitoitetaan siten, että huipputehoja tarvittaessa lämpöpumpussa oleva sähkövastus kytkeytyy päälle ja yhdessä kompressorin kanssa tuottavat tarvittavan huipputehon.

Muista laitteiden HUOLTO. On hyvä pyytää ammattilainen katsomaan oman lämpöpumpun säädöt (varsinkin maalämpöpumput ja ilma-vesilämpöpumput) ensimmäisen vuoden kuluttua käyttöönotosta. Samalla ammattilainen tarkistaa muunkin lämmitysjärjestelmän säädöt ja tarkistaa mahdolliset suodattimet. Tämän jälkeen kahden vuoden välein on suositeltavaa pyytää huoltokäynti. Vaikka lämpöpumpun tehokertoimet olisivat kuinka hyviä, voidaan järjestelmän huonoilla säädöillä heittää energiaa hukkaan kymmeniä prosentteja.

Ja jos mietit laitehankintoja, niin suosittelemme jäsenyrityksiemme tuotteita. Alta löydät linkkejä valmistajien sivuille.

Laitevalmistajia ja maahantuojia:

Kaukora Oy

Oilon  Oy

Costella Oy