LAITEASENNUKSET: Ongelmia alalla vähän, mutta mätiä omenoitakin löytyy

Vailla riittävää osaamista tehdyt viritelmät voivat olla vaarallisia. Siksi niitä ei pidä koskaan katsoa läpi sormien.

LVI Elon toimitusjohtaja Jari Elo toimii yrityksessään asennusten vastuuhenkilönä. Normaalitapauksessa asennuksilla on kahden vuoden takuu, mutta jos yritys tekee oleellisen, vakavan virheen, vastuu ulottuu jopa kymmenen vuoden päähän.

Niinpä Elo ja hänen asentajansa eivät lähde korjaamaan aivan mitä tahansa vastaan tulevaa viritystä, jos omistaja olisi esimerkiksi itse tehnyt asennuksessa jonkinlaisen peruuttamattoman virheen.

– Silloin teemme asennuksen uudestaan alusta loppuun. Emme lähde korjaamaan jotain, mikä on tehty päin seiniä, koska minun täytyy olla varma, että voin ottaa vastuun, Elo kertoo.

Markus Montonen ja Jari Elo tekevät lämmityslaitehuoltoja joko kertatyönä tai jatkuvalla sopimuksella.
Markus Montonen ja Jari Elo tekevät lämmityslaitehuoltoja joko kertatyönä tai jatkuvalla sopimuksella.

Asennuksesta tehdään myös kirjallinen vakuusilmoitus. Elon mukaan heidän yrityksensä ei missään nimessä suostu katsomaan läpi sormien asiakkaiden omia virityksiä asiakkaan menettämisen pelossa.

– Kyllä sellaistakin voi jollakin pienellä toimijalla tapahtua. Tiedän myös, että vakuuksia kirjoitetaan aika heppoisin perustein. Otetaan 150 euroa rahaa ja kirjoitetaan vakuusilmoitus näkemättä kohdetta. Alalla on kaikenlaista, kuten kaikilla aloilla.

Tukes valvoo yrityksiä

Tukesin rooli on valvoa asennuksia ja huoltoja tekeviä yrityksiä. Tukesin rekisteröimät yritykset löytyvät viraston verkkosivuilta toiminnanharjoittajarekisteristä. Öljylämmityslaitteistojen asennusliikkeitä on siellä tällä hetkellä 855 kappaletta. Liikkeitä, jotka saavat tarkastaa öljysäiliön, on 86.

– Me valvomme toiminnan pätevyyttä ja yritämme estää luvatonta toimintaa. Suurin osa liikkeistä on ollut alalla jo pitkään, sanoo Tukesin tarkastaja Markus Kauppinen.

Markus Montonen aukaisee öljypolttimen huoltoa varten.
Markus Montonen aukaisee öljypolttimen huoltoa varten.

Reklamaatioita vähän

Jos asentaja törmää työmaalla laittomaan asennukseen, ensisijaisesti hänen on ilmoitettava siitä kiinteistön omistajalle ja sovittava jatkotoimenpiteistä. Jos vastaan tulee selvästi vaarallinen viritys, kuten sähkölaitteisiin liittyvä viallinen asennus, voi siitä ilmoittaa Tukesille. Ilmoitukset käsitellään Tukesissa luottamuksellisesti.

– Öljylämmityslaitteistossa laitteistoa valvoo paikallinen paloviranomainen. Yleensä puutteet tulevat meidän tietoomme heidän kauttaan.

Kauppisen mukaan viimeisen puolen vuoden aikana on tullut 4 ilmoitusta öljylämmityslaitteiston asennuksesta ja yksi ilmoitus öljysäiliön tarkastuksesta.

– Liikkeiden määrän huomioon ottaen valituksia tai reklamaatioita tulee vähän. Valvontamme ei ole aukotonta, koska meillä ei ole resursseja kenttävalvontaan, mutta lainsäädännön yksityiskohtaisuus ja paloviranomaisten aktiivisuus tarkastuksissa pitävät huolen, että ongelmien määrä pysyy pienenä.