Hybridi päivittää öljyn nykyaikaan

Asiakas on aina oikeassa – varsinkin jos tietää mitä on tilaamassa. Öljyllä lämpiävän talon omistajille uudet teknologiat ja niiden mahdollisuudet ovat kuitenkin monesti aivan uutta ja turhan monimutkaiselta kuulostavaa asiaa. Timo Knaapi Öljy- ja Sähkölämpö  T & V Knaapi Oy:sta kertoo, että asiakkaita saa monesti tuupata oikeaan suuntaan.

Timo Knaapi on asentanut hybridijärjestelmiä jo toistakymmentä vuotta ja seurannut eturivissä, miten tekniikka on vuosien aikana keventynyt ja tullut edullisemmaksi.

”Aika vähän ihmiset tietävät näistä hybridiratkaisuisista. Tosin tietämys lisääntyy koko ajan. Useimmiten ollaan kiinnostuneita saamaan öljyn rinnalle jotain lämpöpumppuratkaisua. Moni ei tule ajatelleeksi, että samalla voisi kytkeä taloon vaikkapa aurinkosähköä”, Knaapi kertoo.

Hän on varma, että aurinkosähkön markkina tulee räjähtämään Suomessakin.

”Aurinkosähkö tuo hybridiä mihin tahansa lämmitysmuotoon.”

Knaapi on asentanut hybridijärjestelmiä jo toistakymmentä vuotta ja seurannut eturivissä, miten tekniikka on vuosien aikana keventynyt ja tullut edullisemmaksi. Enää ei tarvita esimerkiksi suurta erillistä hybridivaraajaa.

Yleisin ja järkevin kaveri öljylämmitykselle on Knaapin mukaan ehdottomasti ilma-vesilämpöpumppu.

”Niiden ainoa ongelma on ulkoyksikkö. Kaikki eivät tykkää nähdä sellaista pihallaan. Ja sitähän ei saa peittää ollenkaan, sillä ulkoilma on sen energianlähde”, Knaapi muistuttaa.

Ilma-vesilämpöpumppu tuottaa mukavasti lämpöä aina pikkupakkasille asti. -10 asteen kohdalla tarvitaan lisää lämpöä esimerkiksi öljykattilasta. -25 asteessa ilma-vesilämpöpumppu on kokonaan pois pelistä. Tällaisia pakkasia etenkin Etelä-Suomessa tullaan jatkossa kokemaan aina vai harvemmin.

Ilma-vesilämpöpumppu säästää valtavasti öljyä. Knaapin mukaan ainakin puolet öljylaskusta lähtee sen myötä.

”Mutta minä en koskaan perustele näitä valintoja säästöillä vaan sillä, että lämpöpumppu on ympäristöteko!”